SALT SİNEMASI: SOBYTIE [OLAY]

SALT CINEMA: SOBYTIE (THE EVENT)

20 Kasım 2019
Saat: 19.00
20 November 2019
Time: 7 pm

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi
Piraye Salonu
Nazım Hikmet Culture and Art Center
Piraye Hall

Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’a karşı Ağustos 1991’de düzenlenen darbe girişimi, Sovyetler Birliği’nin çözülme sürecini nasıl tetikledi?

Üç gün süren olayda Gorbaçov ev hapsinde tutuldu, darbecilerin ele geçirdiği televizyon ve radyo kanallarında haber yayınları kesilip Çaykovski’nin Kuğu Gölü eseri çalındı, Moskova’nın Beyaz Saray’ı çevresinde kalabalık protesto gösterileri yapıldı. Bu olayın geleceklerini değiştireceğine inanan şaşkın, korkmuş, heyecanlı ve çaresiz insanlar Leningrad sokaklarına akın etti.

Ukraynalı yönetmen Sergei Loznitsa’nın 2015 yapımı belgesel filmi Sobytie (Olay), çeyrek asır önce yaşanan bir tarihi kırılmayı etkileyici arşiv görüntüleriyle bugüne taşıyor. O dönem “Rus demokrasisinin yeniden doğuşu” olarak nitelenen olaya dair yanlış kanılar, propagandalar ve spekülasyonlardan sıyrılarak üç gün içerisinde gerçekte neler olup bittiğini anlamaya çalışıyor.

Leningrad’ın Saray Meydanı’nda toplanan kalabalıklar için itici güç neydi?
Bu görüntülerle aslen neye tanıklık ediyoruz; rejimin çöküşüne mi, yoksa yaratıcı bir şekilde markasının değiştirilmesine mi?
Kameraya bakan insanlar kim; galipler mi, yoksa kaybedenler mi?

Fotoaltı
Sobytie [Olay] (2015) filminden bir kare ©Atoms & Void

74 dakikalık Rusça ve İngilizce film, Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak gösterilecektir.
Ayrıntılı bilgi ve iletişim için: salt.ankara@saltonline.org
Etkinlik ücretsizdir. Katılım koltuk sayısıyla sınırlıdır.